Equipe Alpine 2014

Menzo 24 Hours of Zolder
Belgian Youngtimer Cup / Company Box YTCC
Zolder 28 en 30 augustus

2014 Zolder race 1 Anita en Randall

Kusje erop!

Achterop het circuit ben ik veel sneller. Maar niet normaal meer hoe hard de Triumph TR8 V8 van Christian Marx op het rechte stuk loopt. Iedere keer wordt alle moeite die ik gedaan heb weer teniet gedaan op een van de rechte stukken hier op Zolder. Gefrustreerd ben ik echter niet. Zit enorm lekker te sturen in race twee hier op de Zaterdagmiddag op het circuit van Zolder. De remmen zijn top, de auto doet precies wat ik wil en Christian is een snelle maar vooral ook faire rijder en laat ruimte als hij ziet dat ik er vaak in de ziekenhuisbocht binnendoor voorbij wil. Wel wetende dat hij het volgende rechte stuk er wel weer voorbij blaast met zijn vele pk’s aan boord. Ook Jan van Elderen in zijn supersnelle zwarte Ford Sierra Cosworth mengt zich in de strijd en we zitten met zijn drieën regelmatig 20 minuten lang stuivertje te wisselen. Mind you, het gaat niet om de overwinning maar om plek 8 en dus gewoon de eer. Een geweldige race tussen gewoon amateur coureurtjes die een weekendje plezier beleven op de omloop van Terleamen. Als ik een ronde voor het einde van de race uitval met een versnellingspook die zich in het strijdgeweld heeft losgewerkt van de versnellingsbak zit ik terwijl ik door de vriendelijke Belgische Marshalls achter het hek wordt geduwd met een grote lach op mijn gezicht. Op deze manier is uitvallen helemaal niet erg. Dit was een verschrikkelijke leuke race. Genieten vanaf de start.

Genieten dat is wat ik me vooral ten doel had gesteld om op Zolder te doen. Want als medeorganisator van de Company Box YTCC was het niet een gemakkelijke beslissing om ons als serie terug te trekken van de enorme populaire Historische Grand Prix op Zandvoort. Met die beslissing wist vooral ik maar ook mijn mede bestuursleden dat we ons daar niet populair mee zouden maken bij veel rijders uit de klasse. Maar het bleek uiteindelijk en ook wel wat later na het raceweekend de enige juiste beslissing om te doen. De Belgian Youngtimer Cup omarmde de Company Cloud YTCC rijders die naar België afreisden met open armen. We waren meer dan welkom op de omloop van Terleamen. Echt welkom om samen met hun te racen.

2014 Zolder

Met Zolder heb ik zoals ook velen andere rijders een haat liefde verhouding. Al jaren. Ik vind de baan geweldig, een echt technisch rijders circuit. Wel een killer voor het materiaal, elke ronde weer een uitdaging, altijd wel ergens rommelig, altijd foutjes daar makend. Zolder is dus niet gemakkelijk. Maar na de laatste race op Zandvoort was het gevoel met de Alpine dik in orde. Op Zolder zou dat niet anders zijn had ik in de aanloop er naartoe. Fout dus. In de beiden kwalificaties op donderdag ging alles fout wat er maar fout kon gaan. Voor Zolder had Dinand mijn motor goeroe nog wat veranderingen aan de motor doorgevoerd. Updates die ervoor zouden zorgen dat ik vooral wat makkelijker met de auto zou kunnen rijden. Die updates zorgden voor een bommetje achter in de Alpine. Verwacht werd dat ik wat vermogen van de 265 pk zou inleveren en een wat beter koppel, vooral zonder enorme dip erin zou krijgen voor Zolder. De mindere pk’s werden er meer, 280 om precies te zijn en het koppel dat van een traktor. 350nM in een heel breed gebied zorgde ervoor dat waar ik ook op het gas ging er altijd trekkracht zou zijn. Resultaat ik kreeg van mijn Alpine opnieuw rijlessen. En dat is in Zolder nu eenmaal waar je het altijd druk hebt niet de meest ideale plek. De beiden trainingen gingen dan ook vooral verloren naar het zoeken van de juiste balans. Weer één worden met de auto. Hoewel dat moet ik toegeven dat één worden met de auto zich vooral afspeelde in mijn weinige grijze hersencellen. Teveel nadenken en een te groot verwachtingspatroon creëren werkt niet samen. Totaal niet. Een puinhoop maakte ik er dus van en hele rare geluiden in de aandrijflijn zorgden er zelfs voor dat ik de Alpine al vroeg in de tweede kwalificatie aan de kant kon zetten. Een aandrijfas links achter had het geweld van de motor en wat laag vliegen over de curbstones niet overleefd.

10582863_10153080736565828_2086226348563566767_o

Een dag niks doen te doen hebben op de vrijdag tussen de kwalificaties en de races van zaterdag kwam nu goed uit. Bij Simon Auto, de Alpine onderdelen specialist van Europa, in Duitsland halen Dinand en ik vrijdagmorgen een nieuwe aandrijfas op. Die vrijdagmiddag staat de auto al weer klaar en kunnen we gezellig met veel circuit vrienden een heerlijke BBQ avond houden. Vanaf een 9e plek de race 1 starten op de Zaterdagmorgen van het weekend is niet de plek die ik voor ogen had. Mijn kwalificatie tijden zitten ver boven wat ik normaal met de Alpine rijd op Zolder. Wel 2 seconden. Met meer koppel en meer vermogen is dat heel vreemd. Supervreemd. De denktank staat vol open en dat moet je dus niet doen. Dan verlies je het vertrouwen in je eigen kunnen maar vooral ook in de auto. Beetje lariekoek, ben geen professionele coureur, maar laat me een beetje in die waan, please. Feit ik maak een puinhoop van Race 1. Haal totaal niet de tijden die ik eigenlijk gemakkelijk kan rijden, kan de kop van het veld niet volgen en zit te worstelen met een versnellingsbak die totaal niet mee wil werken. En die heb je in Zolder hard nodig. De oorzaak van de bakproblemen liggen echter nu niet inwendig maar uitwendig. De grotere krachten en meer pk’s zorgen er in Zolder voor dat de ophangrubbers van de bak en motor het begeven. De hele aandrijflijn gaat in de Alpine alle kanten op en de versnellingspook ben ik regelmatig kwijt zo gaat hij heen en weer in het interieur. Werk niet mee om relaxed te racen zullen we maar zeggen. Als Anita Renes in haar Lotus Sunbeam mij tijdens de race aanvalt zit ik op een dieptepunt in de race. Anita is een top rijdster maar de Alpine moet echt geen speelbal voor haar auto zijn. Daar is hij te goed voor. We hebben even een klein raceongeluk aan het einde van het rechte stuk als Anita mij in de rem zone een onbedoeld duwtje geeft. Het is alle hens aan dek om niet in de muur te belanden. Gevolg een behoorlijke schade aan de achterzijde van de Alpine waar ik even niet op zat te wachten. Een paar ronden voor het einde haal ik Anita weer in en finish als 8e achter teamgenoot Ruben. Anita verontschuldigt zich meteen in de paddock. Op haar onboard beelden lijkt het dat ik enorm zit te verdedigen en meerdere malen van mijn lijn afwijk. Heb meteen, maar dat deed ik helemaal niet, ben niet zo gek. Mijn onboard beelden bevestigen het. Ik rijd over het rechte stuk van Zolder een rechte lijn naar de linkerbocht. Het stuur beweegt nooit en de afstand tussen muur en auto blijven vanaf start finish hetzelfde. Prachtig dat je dus altijd ook als wedstrijd leiding de boel van twee kanten moet bekijken. Ik zie het hele voorval niet anders als een klein race incidentje, shit happens en als Anita terplekke de met groen tape ingepakte achterkant een lief kusje geeft is voor mij de zaak alweer afgedaan. Wees ook even eerlijk mooie snelle vrouwen in een raceoverall daar wil je ook niet boos op worden. De focus gaat vol op race 2 van de dag.

2014 Zolder kleine schade2014 Kusje erop Zolder2014 Zolder kusje erop Anita

Ondertussen proberen Dinand en Ron de problemen met de ophangrubbers op te lossen. Met spanbanden, trekbanden en wat niet meer wordt de auto race klaar gemaakt. De bak gaat op en neer alsof hij helemaal niet meer vastzit. In de opwarmronde zie ik de pook bij optrekken naar achteren verdwijnen, achter de stoel en bij remmen onder het dashboard. Komisch maar hoort natuurlijk niet in een racewagen. Mijn start van plaats 11 is super. Lig nog voor de Villeneuve chicane op plaats 5. Goed zo moet het. Daarna komt eindelijk de rust in het koppie en weet ik dat het goed zit. Ik wordt dus weer één met de auto, zit meer dan relax te sturen en kan de “big Boys” eigenlijk heel gemakkelijk volgen. Goed kom enorm veel vermogen tekort tegen wagens met meer dan 350 pk maar dat maak ik vaak goed in het bochtige gedeelte op het circuit. De strijd met Christian Marx en Jan van Elderen is geweldig. De glimlach gaat niet van het gezicht. De pook verdwijnt echter af en toe wel uit het gezicht dat is minder prettig. De tijden zijn weer top. Als ik vlak voor het einde Jan te pakken heb en de aanval op Christian vol open gooi verdwijnt de pook totaal onder het dashboard. Shit die hadden we nog niet gehad. Later blijkt dat de verbinding stang tussen pook en bak losgeschoten is. Een dom 8mm verbindingsboutje is verdwenen. De tweede technische uitvalbeurt met een Alpine sinds 2006 toen we het project met de Franse sportwagen begonnen. Dat is dan ook niet heel erg. Ben helemaal niet van streek door het uitvallen. Sta helemaal naast de auto te stuiteren als en klein kind van de geweldige strijd. Daar doe ik het dus voor. Maximaal plezier hebben. Going for the Max zoals je vaak hoort zeggen. Zolder gaf vooral mij maar ook veel andere Company Box YTCC rijders dat gevoel terug. Enorm trots op mijn “clubje rijders” die meegingen naar Zolder. Was een geweldig weekend. Thanks……………

Nex stop Nurburgring.

2014 Zolder uitkomen eerste bocht

____________________________________________________________________________________________________________________

Historische Zandvoort Trophy 3-4 mei / Zandvoort

BAM DIE STAAT !

Op de een of andere manier hadden we geen klik. De brede Alpine A310 Groep 4 van het team en ikzelf konden het vanaf het begin niet vinden met elkaar. Na vele jaren in de Gr2 auto mooie resultaten behaald te hebben wisten we dat de Gr4 in de basis veel beter moest zijn. Maar het werd rommelen vanaf dag 1. De magie tussen ons twee zat er gewoon niet in. Wat we als team ook probeerden, hoe we ook de auto afstelden of wat voor een motor we erin stopte, de klik was er gewoon niet. Maar opgeven is geen optie heb ik ook de laatste twee jaar geleerd. Afgelopen winter gingen we terug naar de basis. Motor met meer trekkracht, genoeg vermogen en een basis afstelling waar ik mij prettig bij voel. Resultaat, ik zeg lees verder.

HZT 2014 stoute Randall 10341684_669501139763945_8497629389982765640_n 10155250_750771384953487_125750660765521001_n

De Historische Zandvoort Trophy 3-4 mei. Het is voor de Company Box Youngtimer Touring Car Challenge de tweede race van het jaar. Voor mij de eerste. De eerste race in Hockenheim had ik aan mij voorbij laten gaan. Als medeorganisator van de serie had ik het daar te druk om mij ook nog te kunnen concentreren op rijden. Zandvoort wordt dus weer voor het eerst sinds Le Mans in juli 2013 dat ik achter het stuur van de Alpine kruip. Dat is een lange tijd terug.

_JRZ9675 Senten- Images YTCC HZT 2014 -171

Dinand Griemelink mijn motor goeroe had in de winter periode een nieuwe motor gebouwd. De 2013 versie bleek na inspectie een kop te hebben waar diverse haarscheurtjes in zaten. Ook werd besloten terug te gaan naar minder wilde nokkenassen om het schakel gebied te vergroten. Dat zou wat pk verlies geven. In theorie dan. Groot is de verbazing bij Dinand als op de rollentestbank van Beek Auto Racing blijkt dat de nieuwe motor niet alleen een veel bruikbaarder trekkracht gebied heeft maar hij ook nog eens meer vermogen geeft. 262 pk om precies te zijn. Veel meer dan verwacht. Dit motortje gaat het dus wel doen is al snel de conclusie.

Al bij het wegrijden uit de pits voor de kwalificatie op zaterdag morgen heb ik het gevoel dan ook snel. Goed deze motor die doet het wel. De wagen trekt als een losgeslagen tractor en ook bij opschakelen blijft hij dat doen. Een totaal andere motor dan in 2013 waar ik hem tot de toerenbegrenzer moest doortrekken om nog enige trekkracht daarna te hebben wanneer van versnelling werd gewisseld. Ik zit te knoeien tijdens de kwalificatie. De auto gaat alle kanten op, stuitert bij ingaan Scheivlak diverse keren bijna van de baan, sta meer dwars dan recht en ik spin zelfs een keer. WTF zeg ik tegen mezelf. In 2013 was er niet mee te rijden maar nu helemaal niet meer. Het overleg met Marcel Poelman en Dinand brengt niet veel. Ik geef tegenstrijdige informatie door en de jongens kunnen daar niks mee. Toch veranderen ze iets aan de dempers aan de achterkant. De tijd tussen kwalificatie en de eerste wedstrijd zit ik enorm met mezelf in de knoop. Kan ik het nog wel, wat doe ik verkeerd, wat gaat er fout. Twee minuten twee is mijn kwalificatie tijd, zit weer ver boven de twee minuten grens die we toch als doel hebben ook met de Gr4 te doorbreken. In 2009 hadden we dat al gedaan met de Gr2. Maar ja toen was ik gekker en jonger. De Gr4 lijkt tegen een muur te rijden als we in de buurt komen van die barrière. 7e sta ik op de grid dat is in het veld van 38 auto’s helemaal niet slecht natuurlijk, maar toch de magie tussen auto en mij is er nog steeds niet.

Senten- Images YTCC HZT 2014 -145

10150532_638279682931906_2887950938825095253_n

Bij de start doe ik het rustig aan. Heb geen zin in de Tarzan al rommel te hebben. Als 9e ga ik de eerste ronde in. Zit achter een groepje rijders met daarin de razendsnelle Kevin Abbring in de Nothelle Golf. Die Kevin is een top gozer. Wou dat ik 30% van het talent erbij kreeg wat hij heeft. Het is een genot achter hem te rijden en te zien doen wat hij allemaal met die Golf uitspookt. Als rallyrijder smijt hij de kleine auto alle kanten op en zit met een auto met veel te weinig vermogen te stoeien met de grote jongens. Ook Jordan Strik in de Supra zit voor me. Jordan, ik ben een beetje bang voor hem na de klap op Hockenheim in 2013 waar hij mijn auto en mij daarbij bijna doormidden reed. Maar Jordan heeft ook geleerd rijd netjes en gaat de strijd in het groepje ook fair aan. De ervaren Peter Stox heeft me ook te pakken bij de start met zijn M3 en ook de jonge Bas van Elderen zit voor me. Deze sympathieke jonge Belg heeft een razendsnelle BMW 325i onder zijn kont en weet daar ook mee overweg te gaan. Ook Marc Seesing in zijn Alfa Romeo 75Ts verschalkt me. Tsja Marc en ik hebben wat met elkaar. Op de baan willen we altijd van elkaar winnen. Wat Marc met, het beestje is echt moe, de 75 doet heb ik respect voor. Diep respect. Heb ik zitten pitten. Vanaf de buitenkant ziet het er wel zo uit. Maar die openingsronden heb ik even nodig om de magie met de auto terug te vinden. We moeten weer een setje worden. De knop in de hersenpan gaat om. Al snel heb ik door dat ik de Gr4 nu net zo moet rijden als de Gr2. En daar heb ik 6 jaar ervaring mee. In ronde 2 is daar eindelijk de liefde, in ronde 3 slaan we het verloven over en ben ik er meteen mee getrouwd. Al het gevoel is terug. Kan net zoals jaren in de Gr2 doen met de auto wat ik wil. Heb dan ook snel zoiets ga effe opzij voor me en knal binnen twee ronden door het groepje voor me heen. De auto, maar vooral de motor is een genot om mee te rijden. Goed vermogen, heerlijke trekkracht en ook de versnellingsbak hoeft nu niet meer tot het uiterste getergd te worden. Rustig schakelen gaat nou weer en dat vind de oude ‘traktor’ bak mega fijn. De laatste ronden heb ik een heerlijk gevecht met Peter Stox. We gunnen elkaar de ruimte maar zitten ook beiden op de limiet. Vijfde wordt ik achter Peter, Ruben Anders en Jan Bot allen in een M3. Daarvoor de Fransoos Terriou die de wedstrijd wint met een waanzinnig snelle Porsche RS. Vijfde top, niet erg om te verliezen van Duitse dikke toerwagens, maar nog mooier ik zit regelmatig in de 1.59 te sturen. En dat geeft meer vreugde dan welke plaats dan ook in de wedstrijd. Eindelijk ook de Gr4 onder de twee minuten.

1544442_638280086265199_8090425718403803486_n Senten- Images YTCC HZT 2014 -42

De vreugde is groot in het Equipejaronn kamp. Dit is het, we hebben een nieuwe basis. Hiermee kunnen we verder. Werken aan een afstelling kunnen we uiteindelijk niet. De jongens krijgen het veels te druk om de auto stiller te krijgen. De HZT is geen geluidsevenement en met 95,6db zit ik 3,6db boven de geluidslimiet. Dat is teveel dus er wordt van alles verzonnen in de avond uurtjes om dat op te lossen. Teveel geluid door mij geproduceerd in Race 2 zal betekenen dat ik door de wedstrijd leiding aan de kant wordt gezet. Kan je boos om worden doe ik niet we weten dat teveel gewoon teveel is. De tweede wedstrijd zit ik er wel goed bij. Vanaf een vijfde plek ga ik als derde de Hunserug op. Vertrouwen in het autootje. Yep er is vertrouwen want ik zei het al we zijn getrouwd. Snellere jongens als Jan Bot, Peter Stox kan ik even niet houden en ik val als 5e in een gat. Kop 100 meter voor me, rijders achter me op zo’n 200 meter. Als er een Safety Car periode komt sluit het hele veld weer ineen. Jan Bot valt uit en bij de herstart pak ik Peter Stox in zijn M3 aan de binnenzijde Tarzan. Daarna strijden we deur aan deur 4 ronden naar de Finish. Twee serieus snelle Porsches voor me zijn te groot voor dit baasje. Maar Peter weet ik door me hier en daar heel breed te maken achter mij te houden. 3e word ik algemeen. Ga compleet uit mijn dak na de wedstrijd. Laat ik het zo zeggen de leden van de HARC op het podiumplein weten nu ook wie Randall Lawson is. Of ze het nu willen weten of niet. Ik weet dat ik hard gereden heb. Samen met Peter zat ik regelmatig op mijn tijden display in de auto in de 1.59. Dat is top, dan is die tijd onder de twee minuten geen uitschieter meer maar kan regelmatig tijdens de wedstrijd gereden worden. Vreugde als blijkt dat ik er een 1.58.894 uitgeperst heb. Dat is echt snel met een Alpine. Echt wel. BAM die staat en die pakken ze dus ook nooit meer af.

Senten- Images YTCC HZT 2014 -80

Race 3 op zondagmiddag rij ik als een watje. In het koppie zijn alle doelstellingen van het weekend gehaald en ik wil een rustig voorjaar. Geen motor problemen, geen schades , gewoon van dit weekend genieten en ook nu effe na een lange winter nog meer aandacht geven aan de nieuwe toko. Daar staat ook veel op stapel. De baan is vuil van het hele weekend rijden met oude auto’s. Snelle tijden zitten er niet meer in dus ik ga niet voor een 1.57. Wanneer heel onterecht een aantal deelnemers tijdstraf krijgen voor inhalen van de Safety Car word ik door de wedstrijd leiding als 3e geklasseerd. Zo voelt het niet want ik ga als 5e over de meet. Voor Peter Stox en Ruben Anders die een mega wedstrijd rijdt vanuit het achterveld. Maar wel achter de Duitser Kuke, Fransman Terriou en Louail met een machtige Falcon en de altijd snelle Jan Bot in zijn M3. Vijfde is ook top en soms moet je dus even de wedstrijdleiding overrulen.

Senten- Images YTCC HZT 2014 -1 Senten- Images YTCC HZT 2014 -132 _JRZ9150

Eigenlijk maakte geen een klassering dit weekend wat uit. Alle targets die we wilden halen werden gehaald. De twee minuten grens groots doorbroken, eindelijk het geloof wat altijd in het achterhoofd zat in de Gr4 hersteld, het vertrouwen in mijzelf en auto terug gekregen en nog mooier het hardwerkende team zette weer een heel betrouwbare wagen neer. Geen een probleempje tijdens het weekend. Gaan we op onze lauweren rusten. Nee want racen is verbeteren. De technici zaten al weer op de zondag middag van alles te bedenken. Motoronderdelen werden door Dinand alweer eraf geschroefd en meegenomen naar het oosten van het land om een nog fijnere afstelling te krijgen en ook Marcel van Tim Tuning liep nieuwe onderstel afstellingen in het bolletje te creëren. Er worden nieuwe targets gezet dus. Ik zei het al aan het begin van het jaar, 2014 het wordt fantastisch……….

Racegroetjes Randall.

___________________________________________________________________________________________________________________

Op de testbank bij Beek Auto Racing

 

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*