Equipe Alpine 2007

 #201 Randall Lawson   Interview tussen Renault Alpine rijders van Dijk en Lawson uit Alpine Magazine ARCN december 2007

1

Drie Alpines A310 streden dit jaar tegen elkaar in de Youngtimer Trophy Divisie II. Uniek eigenlijk want zelfs in Frankrijk binden 3 verschillende A310 types niet in 1 raceklasse de strijd met elkaar aan. Good old Mike Mann is het langste van de drie bezig in deze raceklasse. Randall Lawson deed vorig jaar voor het eerst mee in de Divisie II en werd gelijk kampioen. Nieuwkomer dit jaar was Erwin van Dijk in een snelle Groep V A310. Een interview met de laatste twee genoemde hoofdrolspelers in deze steeds populairder wordende raceklasse.

Racen met een Alpine waarom?

Randall;  Ja dat vraag ik mezelf eigenlijk ook geregeld af. Denk dat ergens er een beetje Alpine bloed door de aderen stroomt. Maar eigenlijk hadden we na vorig jaar wel een beetje als team dat we eigenlijk erg gek bezig waren geweest. Na 5 jaren Volvo cup was het de tijd voor een nieuwe uitdaging. Maar racen met een Alpine kwam toch een beetje meer bij kijken dan we eigenlijk ingepland hadden. Veel gesleutel, veel proberen, en vooral veel kosten. Dat we de titel pakten vorig jaar was een mooie bonus, gemakkelijk was het zeker niet. Wel heel tevreden teruggekeken want we hadden het als team toch maar geflikt. Maar waarom een Alpine en geen andere auto, geen idee zegt maar dat we masochistisch aangelegd zijn.

Erwin; eigenlijk ben ik er langzaam ingerold, van het een kwam het ander. In eerste instantie was de liefde voor de Alpine’s  al lange tijd aanwezig met een foto boven mijn bed van een GTA V6 Turbo. Uiteindelijk kwam op jonge leeftijd na veel hard werken de eerste blauwe GTA . Nadat mijn vriendin Mirjam ook verliefd geworden was op de net aangeschafte A110 cabrio dacht ik dat het zo wel welletjes was, maar niets is minder waar. Na een jaar of twee bij de zomeravondcompetitie wat losse wedstrijdjes gereden te hebben met uiteraard ook een Renault (5 GTE) en tegelijkertijd in het team van Mike Mann te helpen met de A310 groeide de liefde nog meer. Seizoen 2007 zou ik eigenlijk zelf gaan rijden met de Renault 5 maar door wat technische reglementen werd dit een moeilijk verhaal. Ook was eigenlijk al zeker dat de A310 groep 5 van Max Hak ging rijden bij de Youngtimers, deze zou zich aansluiten bij team Mann. Door diverse oorzaken is dit in de winter spaak gelopen en stond deze race Alpine te verstoffen in de schuur. Op een zaterdagmiddag ontstond met Max en mij een gezellig gesprek wat twee en half uur wat later eindigde in WAAROM GA JIJ NIET IN MIJN ALPINE RACE.?????????. Zo is na goede afspraken gemaakt te hebben het racen met een Alpine begonnen en is in mijn beleving het ultieme genot.

Randall jij rijdt al een paar jaar in verschillende raceklassen, Erwin voor jou was dit je eerste volledige seizoen. Hoe hebben jullie dit jaar ervaren ?

Randall; Na vorig jaar stond dit jaar eigenlijk volledig in het doorontwikkelen van de A310. Afgelopen winter hadden we de auto op tal van plaatsen verbeterd. En eigenlijk is pas de laatste wedstrijd op Assen eruit gekomen dat we op de goede weg zitten. Vooral de balans in de auto is op het ogenblik perfect en de Matador banden zijn ook een prima keuze gebleken. Wel hebben we constant zorgen over de remmen. Maar dat komt ook een beetje omdat ik die vrij hard aan het werk zet altijd. Dat is dus een klus voor deze winter. Het seizoen was verder top. Buiten de uitvalbeurt in Duitsland hebben we geen problemen gekend en eigenlijk moet ik zeggen waren we een maatje te groot voor de andere Alpines op de baan. Mike wist dat hij het tempo niet kon volgen en deed ook geen moeite om dat te doen. Erwin was ik bij de eerste wedstrijd niet gerust op. Hij is gewoon verdomde snel maar had wel na die eerste wedstrijd dag het gevoel dat zijn auto er nog niet klaar voor was. Snelheid zit er wel in maar niet voor een goed racetempo tijdens een gehele wedstrijd. Als iemand trouwens aan het begin van het seizoen had voorspeld dat we dit jaar 6x op het podium zouden staan had ik diegene ook gek verklaard.

Erwin; We zijn dit eerste seizoen de eerste wedstrijd eigenlijk in gegaan om te testen en in ieder geval het doel om uit te rijden en daarna de problemen door het seizoen op te lossen. De tweede wedstrijd op de Nurburgring verliep boven verwachting en stond ik na kwalificatie voor Randall en dacht dit gaat goed, maar tijdens de wedstrijd bij de start kwam er een Lotus in de deur zetten en kon ik achter aan beginnen. Maar dit bleek niet het weekend voor Randall en mij te zijn en ging Mike met de volle punten terug naar de heimat nadat ik ook nog uitviel door loszittende hoofdsproeiers. De volgende wedstrijden gingen voor mijn in rook op om dat ik in Zolder de eerste wedstrijd niet mocht rijden vanwege het geluid (je kunt je niet voorstellen wat dit met je doet als je tijdens de wedstrijd langs de baan staat te kijken naar je eigen klasse) en daardoor de tweede wedstrijd van achter moest starten. Dan eindig je op plek 3 en word je uiteindelijk gekwalificeerd als 14 de omdat de transponder niet goed werkte. Ook de wedstrijden in Zandvoort en Assen verliepen niet helemaal gladjes, dit had te maken door de regen op Assen en had in beiden gevallen verkeerde banden waadoor ik na altijd een goede start te hebben langzaam terrein moest toegeven. De laatste wedstrijd was voor Randall en mij helemaal super. Een en twee gekwalificeerd voor de Alpines en eindelijk kon ik door verbetering van de auto en de droge baan weer voorin mee strijden.

Afgelopen seizoen waren er 8 wedstrijden op Zandvoort, Nurburgring, Zolder en Assen. Jullie diepte en hoogte punten.

Randall; Jeetje heb je even, je zou zeggen dat het uitvallen door een defecte koppeling op de Nurburgring het dieptepunt was. Maar nee dat was niet zo. Eigenlijk het grootste dieptepunt was het geluidsdrama op Zolder. We haalden daar als team natuurlijk een mooi resultaat maar al het gezeik er omheen maakte het racen er niet plezieriger op. Geloof me politiek en racen, gaat niet samen. Wat op Zolder gebeurde met het eruit halen van diverse deelnemers omdat hun auto’s teveel lawaai maakten had niets maar dan ook niets meer met racen te maken en eigenlijk ook niet meer met politiek. Ze waren die dag gewoon in alles te ver doorgeschoten. Jammer want Zolder is echt een leuke baan met heel veel leuke mensen daarom heen waar je je altijd thuis voelt. Gewoon gezellige Belgische gastvrijheid maar denk niet dat ze de Youngtimers daar nog zullen zien. Een ander dieptepunt was dat Mike zijn seizoen niet kon afmaken. Heb die rare snelle rakker echt gemist. Hoogtepunt echt de dubbele overwinning tijdens de Historische Zandvoort Trophy. Een film scenario kan je dat noemen. Een mooi evenement. Een geweldige Alpine show achter onze pit box, leuke gasten en voor hen ook nog, zeker in de tweede wedstrijd na een titanen gevecht met Ad van der Kroft in zijn Morgan, een dubbele overwinning behalen. Geloof me ik heb ‘s avonds in mijn arm zitten knijpen dat ik niet gedroomd heb. Ook een hoogtepunt dat we de auto echt verbeterd hebben en dat we natuurlijk weer met de Equipe de titel pakten.

Erwin; Dieptepunt voor mij het uitvallen in Duitsland want had daar had ik in onze klasse de eerste overwinning kunnen halen. En niet te vergeten de dubbele pech in Zolder door het geluid en de transponder. Maar vooral als “freund” van Mike het niet uitrijden van zijn seizoen en het verkopen van de Alpine waar we met het team Mike Mann vele uurtjes aan besteed hebben en daarbij ook veel lol gehad hebben. De hoogtepunten voor mijn zijn toch de velen gevechten met diverse andere Youngtimers (speciaal Jos Versteeg) op de baan en natuurlijk voor het vermaak van de toeschouwers die diverse keren konden genieten van glijd en drift sessies op en naast de baan.

Het gehele jaar zaten Alpine liefhebbers te wachten op het titanen gevecht tussen jullie twee. Waarom kwam dat er pas echt de laatste wedstrijd?

Randall; Geen idee moet je Erwin vragen heb echt op hem zitten wachten hoor. Nee geintje, denk vooral de eerste twee wedstrijden Erwin er nog niet klaar voor was, zijn auto dan. Bij de derde wedstrijd op Zolder werd vooral hij slachtoffer van het geluid gezeik. De 4e wedstrijd was gewoon mijn weekend met de dubbele overwinning. Tijdens de historie op Assen stond Erwin op slicks en ik op regenbanden. Helaas voor hem koos ik de betere band voor die natte/droge omstandigheden. Bij de laatste wedstrijd op Assen was er eindelijk dan een gevecht tussen ons. Een hele leuke ook maar zag dat Erwin toen ik de eerste twee ronden achter hem reed nog niet wist hoe hij met de Matador banden moest omgaan. Daar kreeg hij dan ook veel last van en toen was het eigenlijk weer een beetje makkie. Denk wel dat volgend jaar het een ander verhaal gaat worden. Erwin is gebrand op een overwinning en moet en zal dat ook laten gebeuren. En kijk ik ben ook racer dus ehhh, we zien wel in 2008.

Erwin; Dat is eigenlijk vrij simpel te verklaren, de eerste wedstrijd was eigenlijk voor ons gewoon testen en uitrijden. Bij de wedstrijd in Duitsland mag ik achteraf blij zijn dat ik alleen maar ben uitgevallen want na het loszitten van de hoofdsproeiers in de carburateur was ongeveer twee liter brandstof tussen de cilinders gelopen en stond gewoon te koken. Dus bij een scheet was het ding gewoon afgefikt.  De derde wedstrijd was ik zoals Randall al zei gewoon slachtoffer van geluid gezeik. En de volgende wedstrijden had mijn ziens Randall het door bandenkeuze en budget zijn zaakjes beter op orde waardoor ik eigenlijk het hele seizoen een beetje achter de feiten ben aan gelopen. Uiteindelijk kwam gelukkig door medewerking van Randall die strijd er enigszins wel tijdens de laatste wedstrijd omdat hij mijn een van zijn gebruikte Matador sliks wilden lenen omdat aan het eind van het seizoen er nergens meer aan nieuwe banden was te komen. Ik hoop voor volgend seizoen dat ik Randall het een stuk moeilijker kan maken en natuurlijk van hem ga winnen want op de baan zijn we concurrenten maar naast de baan vrienden, en zo hoort het te zijn vind ik.

Is racen met een A310 moeilijk en als iemand anders wil beginnen is dat met deze auto aan te raden?

Randall;  Racen  in een A310 is me meegevallen. De auto is mits hij goed in balans op de wielen staat eigenlijk wel een lekker racedier. Op droog dan te verstaan in de regen is het een kreng. Aan te raden? Nee. Absoluut niet. Want je moet ook weer een beetje gek zijn om erin te gaan racen. Een 310 is zeer zeker niet voor het circuit gebouwd en voordat je zover bent dat je de auto daarvoor opgezet hebt ben je of blut, heb je zeer slecht geslapen, is je vrouw bij je weggelopen en nemen ook al je vrienden afscheidt van je omdat ze je nooit meer zien. Zoveel tijd gaat daarin zitten niet normaal meer. Maar de voldoening als alles dan weer goed gaat is groots.

Erwin; Aan te raden als beginners auto is de Alpine eigenlijk niet. Omdat zoals jullie weten al het gewicht op de achteras ligt en daardoor het lastig is om er een goede ballans in te krijgen waardoor de auto moeilijk op de limiet te rijden is. Je kunt het ongeveer herlijden aan de resultaten van Randall en mij, een goed afgestelde en gebouwde auto springt beter met bv. de banden om en is daardoor in de wedstrijd langer constant. In de regen is de Alpine helemaal lastig omdat hij je dan nog sneller een nazwiep geeft (van het gewicht achter). Ook moet je zelf goed kunnen sleutelen of miljonair zijn want er verdwijnt ontzettend veel geld en tijd in om de Alpine betrouwbaar te maken en te houden. Ook moet je wel een schat van een vrouw hebben om je in een Alpine te laten racen gezien de tijd en geld wat er in verdwijnt (in ons geval is Mirjam net zo gestoord als ik want zij verzorgt de PR en de catering binnen ons team). Als je toch wilt gaan racen in een Alpine is het naar mijn inziens verstandiger om te leren racen in een andere auto, maar als je dan toch je eerste wedstrijd in je Alpinetje geracet hebt dit een hele speciale ervaring die je absoluut nog veel vaker wil meemaken.

Volgend jaar gaat de Youngtimer Trophy er totaal anders uitzien. Een andere naam, YTCC, Youngtimer Touring Car Championship. Maar ook andere veel snellere auto’s van latere bouw jaren gaan worden toegelaten. De kans dat we een Alpine weer op het ereschavot zien wordt dan erg klein. Is dat een goede zaak die nieuwe jongere auto’s toelaten?

Randall; Ja ik denk het wel, Wil de youngtimer raceklasse toekomst hebben moeten ze wel die weg inslaan. Natuurlijk met onze Alpines rijden we nu in de top van het veld mee en straks worden we door een Sierra, BMW M3 of EVO Mercedes met 300 pk om onze oren gereden. Maar dat hoort erbij, hoop alleen dat het verschil niet te groot wordt zodat het ook voor het publiek leuk blijft om naar te kijken. Want het zijn wel verdomd mooie auto’s die in deze cup rondrijden. En met de extra pk’s die we gaan zoeken in onze racemotor denk ik wel dat er nog een verbetering van een seconde of anderhalf inzit. En dan moeten ook die snelle jongens echt hard gaan trappen hoor.

Erwin; Met de nieuwe naam YTCC worden de Youngtimers steeds serieuzer gezien als raceklasse omdat we bv. in het officiële Nederlands kampioenschap worden opgenomen waardoor er ook meer publiek komt kijken (ook leuk voor de teams en rijders als er publiek op de tribunes zit dus Alpinisten kom volgend jaar kijken). De toelating van nieuwere auto’s vind ik prima zolang als de klasse maar geen beuk en sloop race word, ik bedoel hiermee te zeggen dat er geen auto’s door een lager budget mee gaan doen die er onverzorgd uit gaan zien of na een schade niet of nauwelijks worden gerepareerd. Dit zou een afbreuk van de klasse zijn. Waarschijnlijk door een andere indeling van de klasse binnen de Youngtimers is het zeker nog wel mogelijk om de Alpines op het podium te zien, en je kunt wel een hele snelle jongere auto kopen maar dit wil nog niet zeggen dat je er dan hard mee gaat.

Dus in 2008 weer twee A310 in het YTCC. Wie van jullie twee wint en waarom?

Randall; Erwin is sneller maar ik win! En hopelijk vinden we een rijder voor de ex auto van Mike want dan hebben we er weer drie in de cup.

Erwin; Ik win, ben sneller! Mits ik de auto volgend seizoen beter aan de start krijg als afgelopen seizoen maar dit heeft met tijd en geld te maken en dat had Randall dit seizoen gewoon beter voor elkaar. DUS RANDALL GEFELICITEERD MET SEIZOEN 2007 en we zien hopelijk onze teams volgend jaar gewoon weer aan de start in 2008 met heel veel Alpine fans langs de baan.

_________________________________________________________________________________________________________________________

Assen 27-29 Oktober

2007 Assen 27-28 oktober (1) 2007 Assen 27-28 oktober (2) 2007 Assen 27-28 oktober (3) 2007 Assen last race  27-28 oktober (10) __________________________________________________________________________________________________________________________

Assen 29-30 september

2007 Assen 29-30 oktober (1) 2007 Assen 29-30 oktober (2) 2007 Assen 29-30 oktober (3) 2007 Assen 29-30 oktober (4) 2007 Assen 29-30 oktober (5) 2007 Assen 29-30 oktober (6) 2007 Assen 29-30 oktober (7)

Hoe krijg je een coureur nerveuzer dan hij al is voor een wedstrijd? Door het een half uur ervoor enorm te laten regenen en daarna wel een grijze lucht te tonen maar geen regendruppels. Het zorgde voor doldwaze taferelen binnen het Youngtimer veld tijdens de voorbereidingen voor de race tijdens het Historie op Assen weekend. Waar de één regenbanden monteerde om die vervolgens meteen weer om te wisselen voor slicks gebeurde het bij de andere juist andersom. Voor Randall en zijn team was het helemaal een moeilijke beslissing omdat er niet getraind was op zaterdag zodat er geen idee was binnen het team hoe de omstandigheden op de baan waren als het nat was. Uiteindelijk werd besloten omdat toch achteraan gestart diende te worden om regen banden te monteren.

En de rijders die dat ook deden kregen uiteindelijk hoewel de baan vlot opdroogde tijdens de wedstrijd het gelijk aan hun zijden. “Ik had echt geen idee hoe het asfalt zou zijn als het nat was. Glibberig natuurlijk maar hoe is de baan na 4 rondjes of iets meer. De keuze van de regenbanden werd genomen omdat het gehele middenveld van Ford rijders voor slicks koos. En ik wist dat ik daardoor de kans kreeg om in de eerste ronden, omdat ik van achteren moest starten, er voorbij te komen. Maakte de boel gewoon iets gemakkelijker. Als de baan zou opdrogen zou ik ieder voordeel wel weer verliezen maar dan was het eigenlijk gewoon een kwestie van zo hard mogelijk doortrappen en de schade zo klein mogelijk houden.” aldus Randall na afloop. Het plan pakte voor de EAJ rijder voorbeeldig uit. Met een superstart kwam Randall helemaal van achteren in de eerste doorkomst al als zesde door. “Was wel een beetje komisch hoor. Wat zullen er een boel hebben zitten vloeken in zichzelf. In de eerste rechter bochten na de start gingen ze op hun slicks echt alle kanten op. Zat echt een beetje in mezelf te gniffelen toen ik dat zag “. In ronde drie ligt Randall al derde om vervolgens twee ronden later Harm van der Laan te passeren en de tweede plek voor zich op te eisen. “En toen was het eigenlijk meteen game over. Het wegdek werd droger en droger en de achterbanden heter en heter. Niet normaal ging echt elke bocht dwars en het was geen houden aan. De kleine voorsprong die ik op Harm had was zo weer weg en in zijn grote dikke Saab kon ik hem echt niet houden. Was gewoon geen doen en Harm moest na de wedstrijd wel een beetje lachen om mijn buitelingen op het asfalt. Leek meer op dancing in the rain dan racen. Het was dus een beetje overleven met de AVON set die onder de auto zat. Moeten maar heel snel met Matador gaan praten voor een set speciale regenbanden want deze AVON banden waren na 6 rondjes echt aan het eind van hun Latijn. Gelukkig had ik op nat voldoende afstand genomen op de rest en met deze derde plek moet je dan eigenlijk enorm gelukkig zijn. Top ook voor Harm en zijn team. Die hebben de laatste wedstrijden zo enorm veel pech gehad met hun Saab dan heb je dit gewoon als mentale opsteker weer nodig. Jan van der Kooi was met zijn Lotus vandaag gewoon een maatje te groot voor de rest. Maar dat heb ik al vaker gezegd dat kreng is zo verdomde snel”.

Wederom een podium voor het EAJ team. “Een raar weekend eigenlijk, was een beetje iets van even komen, rijden, en doei tegen de rest van de Youngtimer Trophy. Niet helemaal mijn stijl maar kon gewoon dit weekend even niet anders. Had zaterdag niemand voor de winkel en ja zaken gaan nu eenmaal voor het meisje. Het missen van alle trainingen is dus eigenlijk geen probleem gebleken. Dat ik na afloop meteen weg moest en niet op de prijsuitreiking kon wachten had alles te maken met het ontmoeten na 30 jaar van mijn grote autosport held. En ja, als je zolang moet wachten om Emerson Fittipaldi in je winkel te mogen ontvangen vindt ik dat wel een aardig excuus nietwaar. Daar moet echt even alles voor wijken. En één ding moet ik toegeven. Was daarbij nerveuzer dan voor de start van de wedstrijd”.

___________________________________________________________________________________________________________________
Zandvoort GTO Grand Prix Classic 9-10 september

2007 GTO GP Classic Zandvoort 2007 GTO GP Classic Zandvoort (16) 2007 GTO GP Classic Zandvoort (15) 2007 GTO GP Classic Zandvoort (14) 2007 GTO GP Classic Zandvoort (13) 2007 GTO GP Classic Zandvoort (12) 2007 GTO GP Classic Zandvoort (11) 2007 GTO GP Classic Zandvoort (10) 2007 GTO GP Classic Zandvoort (9) 2007 GTO GP Classic Zandvoort (8) 2007 GTO GP Classic Zandvoort (6) 2007 GTO GP Classic Zandvoort (7) 2007 GTO GP Classic Zandvoort (5) 2007 GTO GP Classic Zandvoort (4) 2007 GTO GP Classic Zandvoort (3) 2007 GTO GP Classic Zandvoort (2) 2007 GTO GP Classic Zandvoort (1)

_________________________________________________________________________________________________________________________ 7-8 Juli Zolder

2007 Zolder (7)

Lawaai perikelen in Zolder

Eigenlijk kan je wel zeggen dat EAJ de ‘did not finish’ van de vorige race op de Nurburgring snel achter zich wilde laten. Vooral omdat alle ellende veroorzaakt was door een door een specialist verkeerd geleverd onderdeel. Voor het raceweekend op Zolder was alles weer picco bello in orde gemaakt door de technische staf. En ze werden daarvoor beloond want uiteindelijk reed Lawson de wagen in race één naar een 4e plaats en in race twee op de zondag naar een fantastische 2e plek. Maar het weekend ging niet alles van een leien dakje en ook de politiek in Zolder wist uiteindelijk een zeer belangrijke rol te spelen in alle aanwezige raceklassen.

Waauw

Autosport kan je zeggen heeft VOOR en TEGEN standers. VOOR natuurlijk de mensen die het prachtig vinden om naar die gekke mensen te kijken die in hun razende bolides elkander proberen af te troeven op het grijze asfalt. VOOR natuurlijk de mensen die van die bolides het stuurwiel ronddraaien en VOOR natuurlijk al die mensen die op de achtergrond binnen een team meewerken en alle personen die op wat voor een manier dan ook een raceteam steunen en van autosport genieten. Dat zijn er bij elkaar nogal wat kan je wel zeggen als je rondom je heen in het paddock kijkt. TEGEN, mileu bewuste (lees geiten wollen sokken types) mede aard bewoners die dat volk die autosport bedrijven eigenlijk maar een raar soort homosapiens vinden die eigenlijk direct van deze aardkloot verwijderd dienen te worden. En nu wil het geval dat deze mede aard bewoners al heel snel de politiek aan hun zijde krijgen.

2007 Zolder (3) 2007 Zolder (4) 2007 Zolder (5)

Een van de problemen die dat veroorzaakt is dat op circuits niet al teveel geluid meer mag worden geproduceerd. EUH, hoe bedoelt u, inderdaad op diverse circuits in Europa mag ondertussen niet teveel geluid meer gemaakt worden. Op Zolder is dat net zoals op Zandvoort niet anders en wordt er daarop streng door de provincie gecontroleerd. Maar wat er dit weekend gebeurde had uiteindelijk niets meer te maken met controle op teveel lawaai maar begon op het laatst meer op een slapstick film te lijken. De twee door de provincie aangestelde controleurs op auto’s die teveel lawaai maakten namen hun taak wel erg serieus en wisten daardoor waarschijnlijk zelf niet meer waar ze mee bezig waren. Zo willekeurig en bijna niet te voorspellen methodes en uitslagen hielden ze er op na. Misschien heeft de autosport het ook wel een beetje aan zichzelf te danken. De laatste jaren worden de TEGEN stemmers wel erg vaak geholpen hun pleidooi te ondersteunen. Door de introductie van stille raceklassen zoals de Suzuki Swift, BMW 1 en Seat en VW Golf dieselklassen hebben ze natuurlijk als snel het recht aan hun zijde dat er dus inderdaad stil geracet kan worden. En dat is natuurlijk niet in het voordeel van de oudere raceklassen zoals het NKHGT en ook de Youngtimers. Hier rijden nu eenmaal auto’s rond die net zoals in de jaren 60 en 70 gewoon lekker veel kabaal produceren. Voor iedere autosport fan een genot om naar te luisteren. Maar anno 2007 mag dat dus echt niet meer, dankzij diezelfde geiten wollen sokken types. Goed of je het als rijder daar nu wel of niet mee eens bent je zal er mee moeten leven. Proberen je auto aan de omstandigheden (lees politiek) aan te passen. Ook EAJ heeft dat in het begin van het seizoen met veel tegenzin gedaan. Meer dan 1500 euro werd er begin van het jaar in een nieuw uitlaatsysteem geïnvesteerd. “Een bedrag waar we liever een nieuwe set banden voor hadden gekocht of een fatsoenlijk bed in Zolder voor hadden genomen (en de rest van het seizoen natuurlijk) “, aldus Randall. “Ook hadden we dan als bonus iets meer pk’s uit de motor gekregen, want we zijn door die nieuwe uitlaat wel 30 pk kwijtgeraakt”. Op Zandvoort tijdens de eerste wedstrijd bleek die dure uitlaat top te voldoen aan alle geluidseisen.

Op Zolder bleek er tijdens de vrije training ook niets aan de hand. “ Meneer keurig hoor u zit ver beneden de norm ” aldus de controleur. Verbazing bij Randall als tijdens de kwalificatie een waarschuwing wordt gegeven dat de waarde met 0,3 decibel is overschreden. “WAAUW dat meent u niet, hoeveel 0,3 decibel mag u wel oordoppen in doen“ blèrt Randall vanuit zijn auto. De controleur vertrekt geen spier in zijn gezicht. “Ipv mijn handtekening schrijf ik vervolgens, wat een gezeik, op het papier wat ik moet ondertekenen voor de officiële waarschuwing”, zegt Randall.  “Tijdens de wedstrijden op zaterdag en zondag is er vervolgens niets aan de hand en zitten we zonder dat we de uitlaat ook met maar een vinger hebben aangeraakt gewoon binnen de norm. Dan ga je jezelf afvragen met wat voor een nauwkeurigheid er wordt gecontroleerd”. Alle raceklassen hadden dit weekend last van deze willekeur. Het leidde er zelfs toe dat na de kwalificatie Erwin van Dijk en Achim Schneider op de zaterdag niet mochten starten voor de eerste race en dat in race twee op zondag de aan kop liggende Jan van der Kooi met zijn Lotus naar binnen werd gehaald. En die had de rest van het weekend tijdens de vrije training, kwalificatie en eerste race nergens last van gehad.

2007 Zolder (2)

Ook de deelnemers van het NKHGT bleken volop teveel lawaai te produceren. Maar de willekeur was hier zo groot dat uiteindelijk tijdens de wedstrijd meer rijders in de pits rondreden dan aan het einde van de race op de baan. En het was eigenlijk wel weer een heel komisch gezicht al die heet gebakerde coureurs die in de pits en paddock stonden te vloeken dat het een lieve lust was. Gelukkig werd er ook nog geracet en bij de Youngtimers echt om het eggie.

Zaterdag Race 1

“Ik was er enorm op gebrand om hier in Zolder goed te presteren” zegt Randall. “In eerste instantie had ik op Nurburgring niet zo’n probleem met het uitvallen tijdens de wedstrijd. Zeven jaar racen zonder uitvalbeurt is natuurlijk al niet normaal meer te noemen. Maar toen uiteindelijk thuis bleek dat we waren uitgevallen door een verkeerd geleverd onderdeel had ik er behoorlijk de pest in. Dat had een zekere tweede plek gekost. De kwalificatie ging niet helemaal top zat weer ouderwets teveel te klooien en was meer met mezelf en de auto aan het stoeien dan die netjes te rijden. Dat moet ik nu echt eens afleren en ach ben nooit een kwalificatie beest geweest. Meer een rijder die tijdens de wedstrijd een constant tempo kan houden. Een zesde tijd was dan ook niet oke. De eerste race op de zaterdag hier in Zolder is absoluut de leukste Youngtimer race die ik ooit gereden heb. Tijdens de gehele race zat ik wel met verschillende rijders in een dik gevecht. Eerst met Ralf Fronholt, vervolgens met Harm van de Laan in zijn echt grote Saab en de laatste ronden met Theo Mouws die hier op zijn thuis circuit altijd over extra vleugeltjes beschikt. Moest er echt voor werken om die 4e plek te behouden. Daarom ben ik er extra blij mee, vooral ook voor het team. Die hadden het gewoon ook even nodig.” Na afloop van de wedstrijd wijst Theo het team erop dat vanaf het rechterachterwiel van de auto wel erg veel vonken in de rondte vliegen tijdens de laatste ronde. De oorzaak een losgelopen borgring van het achterwiellager heeft de boel behoorlijk beschadigd. “Maar dan blijken Ron en Jan weer toppertjes. Met veel improvisatie talent weten de twee zonder grote pers maar met allerlei verschillende gereedschappen een achterwiellager te vervangen, de losgelopen remschijf weer vast te zetten en de boel weer keurig onder de auto te monteren” aldus Randall. “Met die jongens kan je met een gerust hart de woestijn in”.

2007 Zolder (6)

Zondag Race 2

Voor het eerst dit jaar een tweede race tijdens een Youngtimer weekend. Een nieuwe dag met nieuwe kansen. Ook Achim Schneider met zijn BMW M3 en Erwin van Dijk met ook een Alpine A310 zijn weer van de partij. Ze moeten na de diskwalificatie wegens het overschrijden van de decibel norm dan wel achteraan starten maar ze zijn er gelukkig weer bij. “Eigenlijk was de eerste race ook een beetje verpest. Het directe gevecht tussen Erwin en mij was voor de rest van weekend naar het rijk der fabelen verwezen. En dat is jammer want ik had hem echt willen aangaan. Erwin had vlak voor mij getraind en ik had hem met mijn racetempo denk ik kunnen hebben. Maar de directe confrontatie moeten we dan maar weer voor een volgend race weekend bewaren.” aldus Randall. “Mijn start van race 2 was top, zat meteen achter de Lotus van Jan van der Kooi en had Thijs van Gammeren met zijn snelle Escort in mijn kont hangen. En dat was leuk want op de zaterdag kon ik hun tempo niet volgen en nu lukte dat met wat kunst en vlieg werk wel. Omdat Thijs behoorlijk aandrong heb ik hem even laten gaan. Zag dat hij mega zijn banden zat op te roken en had zoiets van pak je later wel. Dat kwam er helaas niet meer van omdat we door de olie die Ralf Fronholt door de gehele kanaalbocht legde wel erg lang een code 60 hadden. De twee ronden die we daarna nog konden racen waren net te kort. Een rondje meer en ik had hem gehad, zeker weten voor de Villeneuve chicane had ik hem ernaast gezet, kon daar veel later remmen dan Thijs. Maar tweede is ook oke. Hoewel ik het meer voel als een derde plek omdat het natuurlijk belachelijk is dat Jan met zijn Lotus in leidende positie naar binnen werd gehaald wegens inderdaad ‘geiten wollen sokken gezeik’ ”.

Uitslag Race 1 1 Peter Aberkrom / 2 Thijs van Gammeren / 3 Jan van der Kooi / 4 Randall Lawson / 5 Theo Mouws / 6 Jos Versteege

Uitslag Race 2 1 Thijs van Gammeren / 2 Randall Lawson / 3 Erwin van Dijk /4 Theo Mouws /5 Peter Frijlink /6 Ulrich Sielling __________________________________________________________________________________________________________________________

Podiumplaats Lawson tijdens eerste wedstrijd van het seizoen.

2007 HZT 19 mei12007 HZT 19 mei4

Beter kan een team zich eigenlijk niet wensen. Meteen aan de start van het seizoen een 3e plaats pakken in het algemeen klassement tijdens de Historische Zandvoort Trophy. En dat was een beste bonus voor de technici van EAJ want er was in de winterperiode hard gewerkt om de auto op vele plaatsen te verbeteren. In de week voor de wedstrijd zag het er echter niet naar uit dat het een goed wedstrijd weekend zou gaan worden. Op de dinsdag voor de race werd op de rollen testbank geconstateerd dat de nieuw gemonteerde uitlaat, speciaal vervaardigt in Duitsland om aan de geluidseisen van het circuit te voldoen, totaal niet voldeed. Maar liefst 70 pk ging daarbij verloren en dat is natuurlijk veel te veel. Een inderhaast op de zelfde dag opgebouwde en gemonteerde Porsche uitlaat bracht ongeveer 40 pk terug maar dat waren er dan toch nog 30 te weinig. En dat is geen lekker gevoel om een seizoen mee te starten. Zeker niet omdat er niet meteen echt een vergelijk kon worden gemaakt of alle wiel ophanging veranderingen die in de winterperiode waren gemaakt wel het gewenste resultaat zouden brengen. Een beetje een down stemming dus over het verlies van die of zo geliefde pks bij Randall zeker toen op de zaterdag bleek dat Alpine Team Mann een extra snelle groep 5 A310 inzette met de razendsnelle Erwin van Dijk achter het stuur. De klasse kent dus nu inmiddels 3 Alpines en dat is aan de andere zijde natuurlijk ook wel gaaf te noemen. Met ook nog een waanzinnig mooie Capri van Theo van Gammeren in de gelederen is de Divisie II boven 2000cc een heel leuke competitieve klasse geworden. De eerste ochtend training op de zaterdag zorgde echter binnen EAJ voor wat rust in de tent. Alle veranderingen aan de ophanging werkten perfect en Randall voelde zich meteen weer helemaal thuis aan boord van de kleine 310. Vooral de nieuwe Matador achterbanden bleken enorm veel grip te hebben. “ Natuurlijk merkte ik wel dat we minder vermogen aan boord hadden maar de verbeteringen compenseerde dat eigenlijk meteen. Vooral die speciale Matador achterbanden die Ben Prins van Prinstechniek voor mij geregeld heeft zijn helemaal top te noemen. Ik heb meteen vanaf de eerste ronde enorme grip en heb ten opzichte van vorig jaar veel meer vertrouwen in de auto. Ook de veranderingen in de afstelling van het onderstel door Dennis van Prinstechniek werkten perfect “ aldus Randall meteen na afloop van de training. En de euforie binnen EAJ werd nog veel groter tijdens de zeer korte kwalificatie. Doordat de Duitser Daniel Schrey met zijn Porsche veel te veel lawaai maakte en hij niet op de zwarte vlag reageerde die de wedstrijd leiding hem toonde besloot deze de kwalificatie na 4 ronden voor het gehele Youngtimer veld af te vlaggen. Die 4 ronden waren voor Randall net voldoende om de Alpine op de derde startrij te zetten. Met een tijd van 2.06.535 werd een fraaie 5e start plaats behaald. “ En ik wist meteen dat er veel meer inzat een 2.04 moest mogelijk zijn want ik had in die 4 ronden geen een lekker vrij rondje gedraaid en in veel verkeer gezeten “ aldus Randall na de kwalificatie. Juich stemming dus bij EAJ want ondanks de pks verlies waren dezelfde rondetijden mogelijk als in 2006 mogelijk. Wat dan als er geen gezeur was om geluid en gewoon met de open uitlaat met meer pks gereden kon worden. De concurrentie ondertussen likte de wonden want Theo in de snelle Capri kwam niet verder dan een 2.08 en plaatste zich op de 10e plaats. Het team van Mann met de andere twee Alpines kenden veel banden problemen en dat resulteerde in een 2.11 voor Erwin en 2.13 voor good old Mike. Veel te ver van zijn kunnen dus die zou in de wedstrijd wel verder naar voren kunnen komen.

2007 HZT 19 mei32007 HZT 19 mei52007 HZT 19 mei6

Op de race Zondag eindelijk geen wind die het paddock al twee dagen parten speelde, er waaiden zo hier en daar wel eens een tentje over het terrein en een prachtig zonnetje lieten het Youngtimer veld doen glimmen in de opstel straat achter de pits. Randall bekeek daar de concurrentie, “en daar had ik wel meteen zoiets van misschien zit er wel een top 4 in vandaag toen ik daar rond me heen keek. De Lotus 47 van Jan v/d Kooi daar wist ik van dat hij ontzettend snel was maar na een paar ronden zou hij wel rem problemen krijgen. De twee Escorts van Peter en Marcel Frijlink waren toch niet bij te houden dus die zouden de eerste twee plaatsen wel pakken. Wat het monster, de fraaie DeTomaso Pantera van nieuwkomer Pieter Boel zou doen had ik geen idee van en ook niet van Peter Aberkrom in zijn BMW M3. Ik wist dat er een 2.04 inzat en als ik naar hun tijden keek moest ik ze kunnen pakken.“  En vanaf de start zat Randall er gelijk bij. Bij het opgaan van de Hunserug lag de EAJ rijder nog 7e maar in de eerste doorkomst kwam de kleine gele Alpine al door als 4e. “Wat een raket die DeTomaso bij de start. Of we allemaal stil stonden. Maar ja hard voorruit is één ding de bocht om iets anders en dat kan dat zware monster echt niet. Dat zorgde ervoor dat na het Scheivlak in de eerste ronde een hele kluit ontstond van diverse Youngtimers. Het leek wel file rijden. Ik vond gelukkig het gaatje en remde zowel Aberkrom als Boels uit en lag toen meteen 4e achter de beide Flijlinks en v/d Kooi in zijn Lotus. En dan maak ik daarna dus eigenlijk meteen de fout om te proberen ze bij te houden. Daardoor ‘overdrive‘ ik de auto en lijkt het of ik hard ga maar doe dat in werkelijkheid niet. Er zit dan gewoon geen rust tussen mijn oren en dat is een grote fout waar ik in het begin van een wedstrijd echt vanaf moet. Ik maakte diezelfde fout vorig jaar in Assen. Pas na 4 ronden nadat ik tegen de jongens via de intercom in de pits zei dat ik het wat rustiger aan ging doen omdat ik de achterbanden zat op te roken gingen de ronden tijden meteen met 2 seconden omlaag. Vreemd eigenlijk voor je gevoel doe je het rustiger aan maar je gaat harder. Ik remde eerder, schakelde eerder en toch gaat het harder. Dat druist tegen je gevoel in maar kennelijk moet de Alpine rustig en lief gereden geworden om ermee hard te gaan. Zoiets als met een indoorkart. Ik reed daardoor vrij snel naar Peter Frijlink in zijn Escort toe en pakte hem bij het opgaan van het rechte stuk in ronde 7 vrij gemakkelijk toen hij iets gehinderd werd door een achterblijver. Het gaatje wat ik toen trok bleef de rest van de wedstrijd gelijk. Op een derde plaats veel meer dan we hadden gehoopt als team. De Lotus van v/d Kooi kreeg wel problemen maar echter niet groot genoeg om er voorbij te komen. En dat is iets wat ik vorig jaar al voorspelde dat als hij de boel op de rit heeft hij verdomde moeilijk is om bij te houden. Tevreden. Absoluut. Een 2.02 is een tijd waar we vorig jaar alleen maar van konden dromen. Met 30 pk minder onder de motorkap halen we dat nu al. Wat dan met die pks erbij. Misschien gaan we dan wel langzamer en is de pk verhouding met dit onderstel nu precies oké. Brengt het de auto precies in de balans die ik nodig heb. Ik moet dus nog even gaan bedenken of op de Nurnburgring bij de volgende wedstrijd er wel een open uitlaat gemonteerd gaat worden. Het is een sneller circuit maar ja je twijfelt natuurlijk wel of het wel nodig is. Vooral als ik kijk waar de concurrentie in de eigen klasse deze wedstrijd was. Mann en zijn team reed ik op meer dan een minuut. Theo met zijn Capri zit wat meer in de buurt als hij niet gespind was. Maar toch reed ik gemiddeld 4 seconden per ronde sneller dan hij. Moet je dan meer pks gaan zoeken of moet je ervoor zorgen dat je zelf mentaal en conditioneel sterker wordt. En ook een paar kilootje extra afvallen zouden misschien ook wel helpen “ zuchte een zichtbaar vermoeide maar zeer blije Randall na afloop. “ en weet je eigenlijk is het voor het team zo gaaf. We hebben deze winter zo hard eraan gewerkt om het ondanks het kampioenschap nog beter op de rit te hebben. Zeker voor Jan en Ron want die hebben nu dus voor ons team 83 wedstrijden achter elkaar een auto weten te prepareren zonder uitvalbeurt. Wie verdient die beker dan eigenlijk meer “.

2007 HZT 19 mei22007 HZT 19 mei72007 HZT 19 mei (4)2007 HZT 19 mei (6)2007 HZT 19 mei (14)2007 HZT 19 mei (13)2007 HZT 19 mei (10) _________________________________________________________________________________________________________________________

Youngtimer feest een sfeer imporessie

10  8 7 6 5

 

3 2 11

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*