3 Podiums in Aarhus Classic Grand Prix 2016 – Victory at Zandvoort

Soms zijn  er van die weken dat je het gevoel hebt dat alles op zijn plaats komt. Dat alles even perfect lijkt te gaan. Natuurlijk de ultieme perfectie is onhaalbaar maar binnen een week op twee verschillende circuits door hele mooie meisjes op een podium  gezoend  worden gaat wel het 100% perfecte weekje heel erg benaderen.

Aarhus 27-29 mei 2016,

THIS IS HOW YOU DO IT, part 1

Præmieoverrækkelse-_Henrik_Sørensen_IMG_2420

Er zijn van die circuits waar je verliefd op wordt. Ik heb dat met een aantal waar ik op gereden heb. Absoluut staat op 1 Charade bij Clermont Ferrand, op twee zeer zeker Le Mans en op 3 Aarhus. Nu is Aarhus niet de moeilijkste baan om op te rijden. Het is letterlijk en figuurlijk een vierkant rondje om een stadspark, langs het zomerpaleis van de Koninklijke familie met hier en daar wat chicanes die doormiddel van bandenstapels gecreëerd worden. Moeilijkheid graad 1.0 zullen we dus maar zeggen. Maar eigenlijk is het circuit in Aarhus maar bijzaak. Alles eromheen maakt het dat je het evenement rondom Mindeparken niet wilt missen. Ja er staat alleen beton langs de kant van de baan, ja een foutje wordt je niet vergeven, ja je rijdt nooit met de volle 100% inzet want dat is dodelijk. Allemaal zaken waar een hoop rijders van terugdeinzen en er daardoor absoluut niet willen rijden. Alles eromheen doet je echter beseffen dat het beleven van  racen zoveel meer is dan achter het stuur van je auto kruipen en heel erg hard gaan. De organisatie en vooral de gastvrijheid is bij de Denen enorm te noemen. Het evenement groeit elk jaar dat geeft wat problemen met ruimte in de paddock voor trailers etc maar alles wordt vergeven door hoe de organisatie er alles aan doet om het je naar je zin te maken. Tenten staan klaar voor je auto’s, het team van Lars Rosenfeldt  zorgt voor een enorme gastvrijheid en prima catering en 40.000 Denen schreeuwen je naar voren op de racebaan. Aarhus is een groot Efteling park waar je na 3 dagen tot de conclusie komt dat je nog steeds niet alles hebt gezien.

FB_IMG_1464496710747Senten-Images CRAA2016-136Senten-Images CRAA2016-281

Maar goed geracet werd er ook door een boel rijders uit Nederland aangevuld met wat Deense piloten. En hard ook. Want oké beton is beton, een racebaan blijft een racebaan. Vorig jaar viel ik na de kwalificatie uit met een kapotte kugelfischer pomp. Payback time dus. Wonder boven wonder lukte dat prima. Ik vind het wel leuk een stratencircuit. Elke ronde net die ene tiende verder zoeken door nog een stukje dichter langs het beton te scheuren. Iedere ronde grenzen verleggen met in het achterhoofd, ho en nu effe niet verder. De top van het veld lag lekker dicht bij elkaar. Porsche centrum Eindhoven met  Marcel van Rijswick en Peter Stox in hun Porsche 964 in de voorhoede. Gevolgd door de razendsnelle Ruud Poels in ook een 964 en Christiaan Verhoog in een gevaarlijk uitziende Alfa 75 V6. Daartussen probeer ik een plekje te vinden. Twee trainingen en 3 wedstrijden staan op het programma.

FB_IMG_1464499119842CRAA_2Day-19

Tijden niet zo’n goed gevoel in de Alpine gehad. Mijn Franse Tupperware karretje is echt fantastisch op het ogenblik. Lezen en schrijven kan ik ermee. In  Aarhus blijkt al snel dat snelle tijden mogelijk zijn. Maar liefst 5 seconden rijd ik uiteindelijk van mijn snelste Aarhus tijd af. Dat zijn hele grote stappen. Mooier is dat alle drie de wedstrijden spannend zijn. De Porsches 964 gaan hard. Marcel van Rijswick is enorm gegroeid als coureur en weet de ex Hans Wolters 964 RS werkelijk hard de hoek om te gooien. Van Peter Stox weet ik dat hij hard kan gaan maar dat hij ook zichzelf vaak de fout in laat gaan. Christiaan Verhoog is een totaal onbekende voor mij. De uit de Alfa Challenge komende coureur heeft echter ook een schat aan ervaring in zijn kont zitten. Ruud Poels weet ik inmiddels is misschien wel een van de beste YTCC Porsche rijders op het ogenblik. In Race 1 merk ik daar alles van. Marcel en Peter domineren het veld, Ruud ligt derde en ik op een 4e plek probeer hem te volgen. Rijlessen krijg ik van hem. In zijn bloedrode 964 maakt Ruud geen een foutje. Werkelijk geen een. Gelukkig doet Peter dat op zijn wel bekende manier dat weer wel en daardoor totaal onverwacht word ik achter Marcel en Ruud netjes derde. Dat brengt wel even een smile op het gezicht en de door Lars uitgenodigde gasten van Renault zijn ook in hun nopjes. Race 2 brengt alweer snel hetzelfde beeld. Marcel en Peter domineren voorin maar ditmaal kan ik Ruud verschalken en achter mij houden. Niet heel moeilijk op een stratencircuit want verkeerd inhalen heeft consequenties en ik weet dat Ruud niet alles op alles gaat proberen er langs te komen. Podium twee, weer derde. De grijns op het gezicht is weer een stukje groter. Als ook voor de laatste race van het weekend dat podiumplaatsje voor mij gereserveerd blijkt te zijn beginnen er enkele spiertjes in het gezicht het moeilijk te krijgen. Kramp noemen ze zoiets.

FB_IMG_1464574861667Senten-Images CRAA2016-137FB_IMG_1464574823657

De prijzen meisje op het grote prijzen podium van Aarhus zijn wonderschoon. De Hollanders blijken opeens schuchtere mannekes te worden en nemen met schaamrood op de wangetjes de bekers en zoentjes in ontvangst. “Watch and learn boys” roep ik naar mijn racemaatjes. Dames effe opletten ik kom helemaal naar Aarhus om me het leplazarus te rijden daar wil ik wel even voor beloond worden. Twee dames begrijpen me helemaal en geven beiden tegelijk een dikke zoen op mijn wang. Kijk dan hebben we het ergens over. “This is how you do it babe”.

FB_IMG_1464574599313Senten-Images CRAA2016-144

 


 

MAX VERSTAPPEN DAGEN, ZANDVOORT 4-5 Juni.

THIS IS HOW YOU DO IT, part 2

Max-CPZ-9230

Ik moest er even over nadenken, is het slim, is het netjes naar de rijders van de UPS4ALL YTCC, de Challenge die ikzelf organiseer om me in te schrijven bij volgens velen directe concurrent het NK-GTCC voor een no nonsens wedstrijdje op Zandvoort. Ja dat was wel een overdenk puntje. Maar aan de andere kant vind ik het onzin. Ja we hebben in het verleden als organisatoren onderling onze aanvaringen gehad, een hoop is er al weggesproken en eigenlijk is het maar hoe je het beestje een naampje geeft uiteindelijk zijn het de rijders die het feestje maken. En of ze nu voor een cowboy club als mijn UPS4ALL YTCC rijden of voor een officieel kampioenschap als de NK-GTCC uiteindelijk hebben die rijders maar een doel, plezier maken. En daar gaat het om. Met mooie auto’s lekker scheuren op een voor verkeer afgezet stukje asfalt. De mannen van organisatie de Harc waarmee ik de afgelopen maanden veel heb gesproken vinden het geweldig dat ik aansluit, veel rijders uit de NK klasse ook. Ik ken er ook een hoop dus dat helpt. Mooie klasse is het inmiddels geworden met ook wel hele leuke auto’s ertussen. Veel in de kleine klasse tot zo’n 1600cc en dat vind ik, excuseer mijn taalgebruik, gewoon geile karretjes. Van die kleine gif kikkertjes die met veel toeren de hoek omgaan word ik wel blij van. De klasse wordt gedomineerd door Porsche rijders. Ja weer Porsche rijders. Het kan ook niet anders in de jaren 70 en 80 en ook nu maakte en maakt Porsche gewoon de beste racewagen. Daar kan bijna niks tegenop. Geen discussie over mogelijk. Een vrije training op vrijdag, kwalificatie op Zaterdag en twee wedstrijden op Zondag staan op het programma.

13389284_10207160656678723_627490533_o 13383701_10207160626797976_8758226_o

Zaterdag ochtend het is half 8 en ik loop in mijn sportbroekje met nog dichte ogen vanuit de trailer naar de wc. Als ik bijna omver gelopen word door mensen met koelboxen en rugzakken heb ik zoiets van wat de fuck is hier aan de hand. Doe effe normaal. Maar een 18 jarig jongetje heeft op de een of andere manier een natie die kennelijk het voetbal moet missen in rep en roer gebracht. De eerste fans zijn al onderweg naar tribunes en duinen om daar over enkele uren Max Verstappen in een oude Red Bull over het circuit te zien schuren. Oké duidelijk dus, er werd gespeculeerd dat het een beetje druk zou gaan worden. Nou het wordt meer dan druk. Over het gehele weekend 100.000 man. En dat is te merken op de paddock waar “Jumbo” gezinnen in grote getalen aanwezig zijn. De sfeer is top. Krijg wel medelijden met Max die werkelijk geen moment een rustpuntje zal vinden op de dag zelf.

CV9B6C 13403862_898437370279778_5319690742309694882_o

De kwalificatie gaat ruk. Ik ben enorm bezig met zoals ze het noemen overdriven van de auto. De wagen gaat werkelijk alle kanten op maar ik geef mezelf daar de schuld van. Noem het willen showen voor eigen publiek, noem het dom maar geen een rondje gaat lekker. Een 5e tijd meer zit er niet in en ik wilde graag voor mijn klanten op de eerste rij staan voor de eerste wedstrijd van Zondag. In de tent bespreken we wat er aan de hand is. Kom niet aan mijn tijden, de auto heeft wat overstuur en hier en daar onderstuur.  Alles wat ik zeg is tegenstrijdig. Dus, yep heb er zooitje van gemaakt is de conclusie. Race 1 op Zondag start ik voor volle duinen als een beest. Lig bij de Tarzan al derde en heb zoiets nou vader nu maar eens laten zien wat je kan. Dat wordt uiteindelijk weer helemaal niks. Totaal geen vertrouwen vind ik in de wegligging van de auto. Ben zelfs in sommige bochten bang hoe de achterkant reageert. In Scheivalk zet de auto zichzelf zonder waarschuwing een meter opzij, ook in de Luyendijk bocht en daar wil het helemaal niet. De Porsche 911 RS rijders Stolk, Proper, de Graaf en Lister Jaguar rijder Eike Welhausen kan ik met heel veel moeite slechts op afstand volgen. Meer ook niet. 5e wordt ik, goed natuurlijk maar als je weet dat het beter kan………..

13383573_10207160656638722_439280209_o 13383390_10207160634118159_1556773903_o

We overleggen in de paddock met elkaar wat het kan zijn. De banden komen ter sprake maar ze zien er eigenlijk niet heel slecht uit. Dinand mijn motor goeroe heeft echter zoiets zou zo mooi zijn als je de Porsches kan verslaan. Aan zijn motor ligt het niet die gaat als een beest. Maar de rest is ruk op dit ogenblik. Ik heb nieuwe achterbanden bij me, ik twijfel. Ze zijn voor Spa gereserveerd. Tis gewoon zo’n wel doen en gaan ervoor of gewoon blij zijn met wat je hebt ook voor Race 2. Ook een beetje budget probleem zeg maar. Bandjes zijn nu eenmaal niet gratis. Dinand kijkt sip. Marcel mijn engineer is ook duidelijk. Jouw race, jouw auto, jouw centjes, jouw feestje. Fuck it heb ik dan. Budgets zijn er om overschreden te worden. Voor race twee gaan er dus nieuwe jongens onder. Bij de start later op de middag kom ik niet weg. De nieuwe banden zijn nog te koud en te nieuw voor grip. Maar na twee rondjes heb ik alle vertrouwen weer terug in de wagen. Werkelijk alle. Waar de auto moet gaan hangen in zijn veren, de banden grip moeten houden, de snelle doordraaiers doet hij het ook weer.  De remmen zijn fantastisch en ik zit met een smile achter het stuur. Vanaf een vijfde plek begin ik met snelle ronde tijden neer te zetten, weer in de 2 blank en 1.59. Langzaam hengel ik de Porsche rijders binnen. Hans de Graaf geeft behoorlijk tegenstand en het duurt een aantal ronden voordat ik er langs kom. Eike Welhausen heeft mega problemen met zijn banden en wegligging en daarbij is het erop en erover. De achterstand op de kop, de Porsches van Stolk en Proper, is inmiddels opgelopen tot 5-6 seconden. Strak rijden, zeg maar 4 kwalificatie rondjes brengt me in de kont van het tweetal. Ze blijken echte racers. Daar hou ik van niemand wat cadeau geven. Ik ben ook op dat moment al tevreden met een derde plek. Meer dan verwacht na Race 1. Als ik echter zie dat hun achterbanden het beste hebben gehad val ik aan. Lex Proper pak ik aan de binnenkant van de Tarzan een ronde voor het einde. In dezelfde ronde ook Leonard Stolk als die uitbreekt met zijn Porsche bij uitkomen Audi S bocht. De laatste ronde vlieg ik en als ik over de finish schiet zie ik de jongens aan de kant helemaal uit hun dak gaan.

13396519_10207135107680014_731040540_o 13396644_10207135105879969_1320611260_o IMG_8268

De dominerende Porsches verslaan in hun eigen cup, hmmmm weet niet of ik nog wel welkom ben. Vast niet. Maar hij is wel lekker. Op het podium heb ik weer zoiets van “watch and learn” jongens. De circuit promo dames begrijpen net zoals die in Denemarken waar ik voor gekomen ben. Weer twee dikke zoenen zijn mijn deel. “This is how you do it babe” .

Die Alpine he, wat een fijn karretje eigenlijk toch wel. Twee weekenden achter elkaar en geen problemen gevonden. Daar kan ik enorm mee leven. Minder uiteindelijk en dat vind ik jammer,  met de hernieuwde kennismaking met de NK-GTTC. Mooie klasse, mooie auto’s, hele fijne mensen op de paddock, hele leuke rijders ook.  Maar als je als organisator op een no-nonsense evenement waar het publiek Prio 1 is, auto’s gaat neerzetten in een parc-fermee, zelfs een rijder een officiële waarschuwing geeft omdat zijn auto 4mm te laag is en hij niet via FIA reglementen kan aantonen dat het niet zo is, die organisator heeft in mijn ogen  niet begrepen waar het op een Jumbo familie dag over gaat. Het enorm vermaken van het in grote getalen aanwezige publiek. Die willen dus auto’s zien, ze aanraken, ze voelen, erin zitten en deze niet een uur achter een hek zien staan. Ook gaat het nergens over om een rijder en zeker niet een die prachtig uitpakt met mooie entourage en veel gasten over de zeik te laten gaan om iets wat helemaal nergens over gaat. Een leerschool hoop ik voor ze. Zien ze dat niet in dan moeten ze maar snel wat anders gaan doen. Ik hoop ieder geval dat ik dit soort fouten bij mijn raceserie nooit maak.

Racegroetjes Randall

 

Bonjour Randall….

BRAVO ..Randall pour cette belle course à Zandvort, SUPER TECHNIQUE de Course, je retrouve bien là la bonne tenue de route de la A 310 V6, et CHAPEAU Maxi pour avoir ‘’NIQUE’’ les 3 Porsche..

Très bonne trajectoire de course, un peu lent au début ,mais très bonne attente envers les Porsche qui n’ont pas fait de cadeau…

Je connais bien le circuit de Zandvort pour y avoir couru 3 fois et y avoir gagné 3 fois..j’aime bien ce circuit rapide et très technique pour un bon pilote comme toi…

Bravo encore Randall…

Bernard DECURE…

(pilote A310 Le Mans 1978 Poisson Dieppois)